Hoe is het ooit begonnen en waar staan we nu?

Het Zuidhorner Amateur Toneel is opgericht op 12 november 1984. Sinds die tijd heeft het ZAT jaarlijks een klucht ten tonele gebracht. In 2007 werden de activiteiten uitgebreid met de eerste eenakter ‘Diner for One’, die op verzoek meermalen met groot succes werd opgevoerd. Van de meest recente voorstellingen vindt u op deze website beeldmateriaal.

Onder de naam “hetZATspeelt” is een spelersgroep in 2010 op diverse plaatsen in het land gaan spelen en stond men 4 dagen op het professionele festival de Parade.

Ook hebben we jaarlijks een voorstelling voor de basisscholen van de regio. Wat ooit begon als sprookje is uitgegroeid tot een jeugdtheater spektakel, waarin leden, gasten, maar vooral ook kinderen meespelen. De gehele productie is helemaal in eigen handen. Schrijven, spelen, regisseren, muzikale inbreng, alles wordt door een aantal ZAT leden elk jaar weer enthousiast aangepakt.

Momenteel bestaat het ZAT uit een grote groep enthousiaste toneelspelers en mensen die graag op een niet spelende manier betrokken willen zijn bij het maken van een voorstelling.
Voor het Zat geldt dat ze toneel graag combineren met gezelligheid. Daarom is er de mogelijkheid, wanneer de klucht wordt opgevoerd, na afloop van de voorstelling nog even gezellig met spelers en publiek wat te drinken en na te praten. Op de zaterdagavond wordt de avond afgesloten met een spetterend feest. Op die manier wil men het publiek een complete avond uit bieden.

Doordat er helaas voor ons geen mogelijkheid meer is om in Zuidhorn onze voorstellingen uit te voeren, zijn we voorlopig uitgeweken naar de Dörpsstee in Noordhorn. We hopen snel een andere oplossing te kunnen vinden om ook een deel van de voorstellingen in ons eigen dorp te kunnen geven.