De afgelopen jaren heeft het ZAT regelmatig in de lokale kranten gestaan, meerdere interviews en recensies zijn er gepubliceerd. Hieronder de recensie van onze uitvoeringen in maart 2023 en het laatste grotere artikel, een interview met onze voorzitter in de Streekkrant.
Daaronder uit dezelfde krant een artikel over ons sprookje Rattenvanger Gezocht, van juni 2022


 

Onderstaand artikel stond na onze voorstellingen van 2023 in de Streekkrant:

In de rubriek “Man/vrouw met de hamer” in de Streekkrant, september 2022)

Diana Vernooij – Voorzitter Toneelvereniging Het Zat

‘Ik ben in 2019 in Zuidhorn komen wonen. Ik zocht naar een manier om in contact te komen met andere dorpsbewoners. Ik heb vroeger ook toneelgespeeld en toen ik op toneelvereniging Het Zat stuitte, heb ik mij gelijk aangemeld als lid. Ik heb daarbij ook aangegeven open te staan voor andere zaken, zoals bestuurstaken. Ik vind het belangrijk om me als lid van een vereniging actief op te stellen. Toen de voorgaande voorzitter in 2020 besloot om te vertrekken, werd ik gekozen als bestuurslid. Ik heb daarbij de voorzittershamer overgenomen. Het voorzitterschap heeft veel raakvlakken met mijn werk als manager in de gehandicaptenzorg. Ik vind het leuk om dingen te organiseren en regelen. De pandemie maakte mijn start wel wat bijzonder, ineens stond alles stil. Toen we dit jaar in juni de voorstelling ‘Het Sprookje’ konden opvoeren, voelde dit als een verademing. We hebben drie voorstellingen gespeeld voor basisscholen en een avond voor volwassenen. In totaal zijn er zo’n 250 kinderen en volwassenen komen kijken. Het enthousiasme van zowel de leden als het publiek was groot.

Het leukste aan de vereniging vind ik de gezelligheid. Je doet het met elkaar en iedereen is welkom. Wanneer je liever niet op de planken staat maar bijvoorbeeld wel handig bent aangelegd, kun je terecht bij de commissie decorbouw. De vereniging bestaat uit verschillende mensen met hun eigen kwaliteiten en talenten. Op dit moment zijn we met 23 leden. Echter is er altijd ruimte voor nieuwe leden, er is genoeg te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een feestcommissie, die ervoor zorgt dat er een drankje na de optredens klaarstaat. Ook organiseren zij activiteiten voor de verenigingsleden.

Op dit moment zijn we druk aan het repeteren voor het nieuwe stuk, dat zich af zal gaan spelen in ‘het ziekenhuis’, waar natuurlijk van alles misgaat. De insteek is om mensen aan het lachen te maken, echter de lat ligt hoog. We willen kwalitatief een goed stuk neerzetten. In maart 2023 is iedereen weer welkom om naar ons te komen kijken! Voorgaande voorstellingen trokken zo’n 350 mensen. Dat is een behoorlijk aantal! Op dit moment zijn we dan ook nog druk opzoek naar een nieuwe locatie in Zuidhorn. Voorheen traden we vaak in de Balk op. Helaas is deze locatie inmiddels afgebroken en andere plekken bieden vooralsnog te weinig capaciteit. We hopen dat Zuidhorn in de toekomst weer een locatie creëert waar we onze voorstellingen voor een groot publiek kunnen opvoeren.’

Ongenode Gast –
Sprookje Rattenvanger Gezocht

Wat: Sprookje Rattenvanger Gezocht

Waar: Dörpsstee Noordhorn

Wanneer: Vrijdag 17 juni

NOORDHORN – Het leven van de Ongenode Gast is soms net een sprookje. Overal waar ze ongevraagd langskomt, ontmoet ze weer mensen die een heel ander leven hebben dan zij. Maar een rattenvanger is ze nog nooit tegengekomen. Dat was tot vrijdag 17 juni. Het Zuidhorner Amateur Toneel (ZAT) bracht namelijk een eigen versie van het sprookje van De Rattenvanger van Hamelen in de Dörpsstee in Noordhorn. Alsof ze meegelokt wordt door de fluit van de rattenvanger, kart de Ongenode Gast naar Noordhorn om dit sprookje eens van dichtbij te bekijken.

Eenmaal binnengekomen zit de hele cast nog vol in de make-up. Als eerste ontmoet ze Roelof Croeze die wordt omgetoverd tot een prachtige rat met staart en al. ‘We mogen vandaag onze eigen versie van het verhaal van De Rattenvanger van Hamelen spelen voor kinderen van groep 3 tot en met 8. Het heet Rattenvanger Gezocht. We brengen elk jaar een ander sprookje. Gisteren hebben we het eerste optreden gehad en dat was een groot succes. Het leuke is dat we spelen met mensen van alle leeftijden.’ Thiemen die zelf nog op de basisschool zit bevestigt dit. Hij is net klaar met alle grime. ‘Ik lijk wel op Donald Trump,’ lacht hij. ‘Dit is de eerste keer dat ik meedoe. Ik vind toneelspelen superleuk, je bent een beetje je andere zelf. Op school moet je vaak stilzitten, maar op het toneel kun je je vol enthousiasme laten zien. Ik vind het in het begin vaak spannend, maar zodra je op het podium staat gaat het allemaal vanzelf. Ik speel vandaag zowel een kind, als een volwassene, als een rat.’ Hij legt uit dat hij steeds van outfit ruilt, wanneer hij van personage wisselt. Ook Roelof vindt het leuk om in de huid van iemand anders te kruipen. ‘Ik zoek alvast op internet uit hoe een rat zich beweegt en neem dat allemaal mee in het optreden. We hebben gelukkig een top crew qua licht, geluid, grime en het bouwen van de decors. Het enige wat jammer is dit jaar, is dat er geen plek meer is in Zuidhorn waar we een grote groep mensen kunnen ontvangen. Daardoor moeten we vandaag optreden in Noordhorn, waar toch minder bezoek kan komen dan voorheen. Het voordeel daarvan is wel weer dat we vaker kunnen optreden. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.’

Mara Broeils speelt vandaag de burgemeester en Tessa van der Velde speelt een straattaalmeisje. Mara: ‘Het is superleuk om voor kinderen te spelen. Ze beleven het allemaal anders en gaan er ook na het stuk in door. Ik denk dat een goede toneelspeler niet bang moet zijn om dingen te zeggen en op het podium te gaan staan. Je moet met de zaal kunnen praten en improviseren wanneer nodig.’ Tessa vult aan: ‘Daarbij moet je ook enthousiast zijn. Het improviseren is een goed punt. We hadden laatst twee zieke spelers. Hierdoor moesten we de tekst op het laatste moment nog instuderen en overnemen. Gelukkig hebben we ook Carla Winkel die als voorleesmoeder ons de tekst toe kan fluisteren.’ Carla is natuurlijk vandaag ook aanwezig. Ze is niet alleen de voorleesmoeder maar zit ook in het team van de grime en de kostuums. ‘Het samenstellen van de kostuums gaat vaak vanzelf. De spelers geven al snel aan wat ze leuk vinden en wat niet. Eigen inbreng is erg belangrijk.’

Uiteraard is regisseur Hans Bol trots op wat het team heeft neergezet. ‘Ik ben drie jaar geleden op vakantie geweest naar Hamelen. Het sprookje wordt daar al jaren vertolkt. Ik wilde het graag ook in onze eigen stijl op het podium neerzetten. Toen had ik al precies in mijn hoofd hoe ik het wilde hebben. Gisteren hebben we het eerste optreden gegeven en het was precies zoals ik het me had voorgesteld. We hebben wat dingetjes aan het traditionele stuk aangepast zoals bijvoorbeeld het einde. We wilden het namelijk graag vrolijk houden.’ Sprookjes uitvoeren is voor het ZAT niks nieuws. Ze doen dit al jaren. Dat begon ooit in samenwerking met Rederijkerskamer Eendracht en later heeft ZAT het overgenomen. Vorige sprookjes over tijdmachines, piraten, ridders, apen en draken worden in elke hoek genoemd als favorieten. De passie voor toneel van de spelers maakt de Ongenode Gast steeds nieuwsgieriger naar het stuk. Wanneer de kinderen rond kwart voor 10 binnenstromen, voegt zij zich bij de enthousiaste menigte. Het doek gaat omhoog en de eerste muzieknootjes klinken door de zaal. Het is dan wel geen musical, maar het swingt de pan uit. Het wereld van de Ongenode Gast is nu echt veranderd in een fantasierijk sprookje.