Achtergrond.

Al vele jaren spelen de toneelverenigingen in Zuidhorn  “het Sprookje”. Een traditie waarbij we een prachtig toneelstuk opvoeren voor de leerlingen van basisscholen uit de omgeving van Zuidhorn. De laatste jaren wordt dit gedaan door het ZAT, waarbij niet alleen de leden van het ZAT op het toneel staan, maar ook andere dorpsgenoten en vooral kinderen. Een aantal kinderen spelen al sinds jaren mee en gelukkig is er jaarlijks een aanwas van nieuwe enthousiaste kinderen, die op deze manier kennis maken met toneel, optreden en samen met anderen een mooi project uitvoeren.

Het sprookje van 2022.

Het Zat speelt dit nu voor het zesde jaar. Binnen de vereniging zijn een aantal leden die niet alleen spelen, maar ook plezier hebben in het schrijven van een stuk voor deze doelgroep.

Het sprookje/avonturenverhaal dat we dit jaar spelen is: “Rattenvanger gezocht”, geschreven door onze eigen secretaris Hans Bol.

De voorstellingen waren een geweldig succes.

Luid applaus voor jonge acteurs

Op 16 en 17 juni speelden een groep jonge toneelspelers, aangevuld met enkele volwassen leden van het Zuidhorner Amateurtoneel (Z.A.T.) in de Dörpsstee, Noordhorn hun eigen bewerking van de Rattenvanger van Hamelen.Dit sprookje werd als “Rattenvanger gezocht” twee keer opgevoerd voor leerlingen van diverse basisscholen in de gemeente Westerkwartier. Vrijdagavond was de spectaculaire afsluiting met een open voorstelling, die helemaal uitverkocht was. Ouders, opa’s en oma’s bekenden en onbekenden wisten de weg naar de Dörpsstee te vinden en zij hebben daar een geweldige avond gehad. Geen van de toeschouwers zal de geweldige Rattenkoning, Burgemeester Berdien, de Rattenvanger Frida Fluitsma, maar vooral de 12 ratjes snel vergeten.
Ook de aanstekelijke slappe lach van speelster Silke, zullen veel bezoekers zich nog wel eens herinneren, als iemand te laat lacht om een flauw grapje.
Het ZAT heeft met deze voorstelling voor zichzelf de lat erg hoog gelegd, maar dat betekent alleen maar dat er met nog meer enthousiasme en inzet na de vakantie begonnen wordt met de ontwikkeling van het volgende project. Hopelijk weten volgend jaar op 15 en 16 juni nog meer scholen de weg naar het traditionele sprookje te vinden. De scholen worden nog voor de zomervakantie benaderd, met de vraag of zij volgend jaar ook van de partij zijn.

Onderaan deze bladzijde alvast een paar foto’s van de voorstelling, binnenkort volgt veel meer.

Dit sprookje wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rattenvanger Gezocht. De burgemeester en de ratten